Ukrainan sotatilanteen käsittelystä Omniassa -tiedote

1.3.2022

Ukrainan kriisitilanne muuttuu hetki hetkeltä eikä meillä voi olla vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Voimme kuitenkin auttaa yhteisöämme suhtautumaan tilanteeseen rauhallisesti. Ukrainan sota on poikkeuksellinen ja elämä Suomessa on turvallista. Omnia on hyvin varautunut erilaisiin uhka- ja vaaratilanteisiin. Keskeinen tehtävämme myös tässä kriisitilanteessa ylläpitää arjen rutiineja ja kiinnittää opiskelijat tavalliseen ja turvalliseen arkeen.

Huolehdimme toisistamme yhdenvertaisesti 

On hyvä muistaa, että Omniassa on venäläis- ja ukrainalaistaustaisia opiskelijoita ja henkilökuntaa. Osalla saattaa olla huoli ja pelko läheisistään. Sotauutisointi herättää tunteita, joillekin tilanne voi olla traumaattinen. Omniassa toimimme oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti, yhdenvertaisesti, inhimillisesti ja suvaitsevasti – kaikilla on oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun. Ammatillinen koulutus on monikulttuurista. Tärkeä periaate on tasa-arvo ja toistensa kunnioittaminen. Ammattikoulutus rakentaa rauhaa.

Ollaan lähellä ja läsnä

On tärkeää, että tuemme kaikin keinoin yhteisönä toisiamme ja Omnia näyttäytyy kaikissa kohtaamisissa ja tilanteissa turvallisena työ- ja oppimisympäristönä, jossa on hyvä olla. Kysytään toisiltamme, miten voit, kun kohdataan – ei jätetä ketään yksin.

Keskusteluapua, neuvontaa ja ohjausta

Kaikille Omnia-yhteisön jäsenille on tarjolla keskusteluapua niin Omniassa kuin alueellisten ja valtakunnallisten tukipalveluiden muodossa.

Opiskelijoilla on halutessaan mahdollisuus keskustella aiheesta opiskeluhuollon, oppilaitospastoreiden sekä Omnian henkilöstön kanssa. Opiskeluhuollon yhteystiedot löytyvät Palvelut | Haku | Omnia

Omnian ulkopuolella saa tukea, apua ja ohjeita tilanteen käsittelemiseen esimerkiksi Mannerheimin LastensuojeluliitonUnicefin sekä Pelastakaa Lapset ry:n verkkosivuilta.

Keskusteluapua on tarjolla myös:

Hyvä tietää

Mikäli havaitset ajankohtaiseen tilanteeseen liittyvää häirintää tai vaikuttamisyrityksiä, ilmoitathan niistä matalalla kynnyksellä turvallisuuspäällikkö Mia Kivelälle.

Opetushallitus on julkaissut ohjeita oppilaitoksille Ukrainan kriisin käsittelyä varten:

https://www.oph.fi/fi/uutiset/2022/ohjeita-varhaiskasvatukselle-kouluille-ja-oppilaitoksille-ukrainan-kriisin-kasittelyyn

Omnia lahjoittaa Ukrainan sodan uhreille avustusta myydyistä tuotteista ja palveluista alk. 7.3.2022 toistaiseksi. Olemme näin osaltamme vahvistamassa uskoa tulevaisuuteen.